3D-Printer
GUIDE TIL BRUG AF 3D PRINTER
Her får du en basic guide til brug af din nyindkøbte 3D printer. Vi gennemgår blandt andet de forskellige typer af filamenter, deres fordele og ulemper, samt lidt generel info om hvad 3D print egentlig er.
HVAD ER 3D PRINTING?
De fleste har nok en idé om hvad 3D printing er – men hvad er det helt præcist og hvad bruges det til?
3D printing er, kort fortalt, en såkaldt additiv fremstillingsproces, hvor en 3D model ”printes” eller ”konstrueres” ud fra et design/blueprint lavet via et givent CAD program. Ordet additiv henviser til at modellen fremstilles, ved at smelte flere lag af et givent materiale sammen, ovenpå hinanden, ét lag ad gangen. Det kan eksempelvis sammenlignes med at bygge et Lego-fort, ved at samle Lego-klodserne ét lag ad gangen.
3D print bruges, blandt andet, af både iværksættere og etablerede virksomheders Makerspace - FabLab projekter, til at skabe prototyper af nye produktidéer. Det er en billig, effektiv, og hurtig måde at fremstille disse på, i forhold til traditionelle metoder, der involverer omkostninger til blandt andet forskellige typer af materiale, arbejdskraft samt maskiner og andre variable omkostninger. Desuden kræver 3D print ikke specialuddannede folk til konstruktionen, hvilket igen holder omkostningerne nede.
FILAMENTER
Filamenter er det materiale du fodrer din 3D printer med. Det er dette dit færdigprintede produkt kommer til at bestå af, og kan sammenlignes med en almindelig printers blækpatroner. Hvilke filamenter du kan bruge, afhænger også af typen af 3D printer.
Du finder vores udvalg af filament til 3D-print lige her.
Herunder gennemgår vi de mest almindelige typer filamenter, deres fordele og ulemper, og hvad de typisk bruges til at producere.
ABS
ABS er en meget hårdfør type filament, og kendt for dens gode modstand over for høje temperaturer – af denne grund bruges den især indenfor industriel produktion.
ABS er dog baseret på petroleum, og er derfor ikke et miljøvenligt valg af filament.
PLA
PLA er en type af filament der er god at bruge, hvis du er ny bruger af 3D print. Det er billigt i brug, og nemt at printe med.
PLA er lavet på kulhydratrige plantematerialer, og er derved også bionedbrydeligt og genbrugsvenligt.
Ulempen ved at bruge PLA er, at det er ganske varmefølsomt. Materialet kan blive blødt hvis det udsættes for temperaturer på 60 grader Celsius eller over. Derudover bliver det beskadiget ved eksponering for UV-lys – altså sollys. Samtidig er der med dette materiale større risiko for såkaldt ”oozing” eller ”stringing” – små strenge eller ”hår” af materialet der sætter sig på produktet, når dysen bevæger sig frem og tilbage.
TPU
Denne type af filament bruges blandt andet indenfor produktion af visse beklædningsgenstande, især sko, idet den er fleksibel, slidstærk og bøjelig. Den bliver også brugt indenfor medicinalindustrien, samt elektronikproduktion.
TPUs fleksibilitet, er dog også dét, der kan gøre den besværlig at printe med; det er vigtigt at være opmærksom på dysens hastighed, for at undgå oozing.
PETG
PETG er en modificeret type filament, der kan modstå høj varme, uden at tage skade.
Et eksempel på en type produkt der vil være god til denne type filament, er hårdføre mobil- og tabletcovers, madkasser, og bruges i øvrigt meget indenfor medicinalindustrien til produkter som eksempelvis proteser.
PETG er dog mere transparent i forhold til andre typer af materialer; noget man skal være opmærksom på, hvis man ønsker et produkt der er mere uigennemsigtig i farven. Samtidig bliver materialet nemt ridset, og selve farven påvirkes af sollys.